Търсене
  • Martina Ognyanova

Най-добрите упражнения за бременни

По време на бременност упражненията правят чудеса както за Вас, така и за Вашето бебе. Ето най-добрите и безопасни начини да се изпотите, докато очаквате най-прекрасното изживяване в живота си!

Боли Ви гърбът, глезените са подути и не можете да заспите. Сигурно си задавате често въпроса:

Има ли нещо, което мога да направя, за да сведа до минимум общите симптоми на бременността?

Отговорът е, ДА ИМА, мили дами: упражненията са едно от най-ефективните лекове за болките в очакване на нашето дете.

Докато сте бременна тренировките предлагат много предимства за Вас и Вашето бебе. Ще подобрите настроението си, ще намалите много симптоми на бременност и ще подпомогнете по-бързото си възстановяване след раждането. А Вашето бебе ще се радва, защото ползите за него не са по-малко от тези за Вас!

Нещо повече, няма значение дали досега сте били желязната лейди или ленивец на дивана. Все още можете да се възползвате от активността по време на бременност. Упражненията също са напълно безопасни, стига да се ръководите от вашия треньор или да следвате добре някоя позната тренировъчна програма и да следвате няколко специфични за бременността модификации.

Така че завържете маратонките и започвайте! Но преди да го направите, прочетете тези насоки и научете за някои от най-добрите упражнения за бременни жени.

Колко упражнения трябва да правя по време на бременноста?

Дълбоки проучваннния в областта сочат, че бъдещите майки е добре да практикуват поне 30 минути или повече упражнения с умерена интензивност на ден, всеки дни от седмицата.

Какво се случва в тези 30 минути?

Що се отнася до сърцето и общото ви здраве, три 10-минутни разходки, поръсени през целия ден, са също толкова полезни, колкото 30 минути на бягащата пътека или колелото във фитнеса. В този смисъл дори активността без упражнения - като 15 минути прахосмукачка и 15 минути лека работа на двора - се брои за вашата ежедневна цел.

Има ли рискове от упражнения, докато съм бременна?

Макар да е вярно, че сега не е моментът да се научите да карате водни ски или да участвате в състезания по скачане с коне, повечето жени все още могат да се насладят на повечето фитнес дейности. Всъщност много упражнения, които са забранени по време на бременност (като планинско колоездене или ски спускане), са тези, които така или иначе вероятно ще ви е трудно да правите с баскетболен корем.

Някои състояния (като тежка анемия, плацента превия и др.) могат да изключат упражненията по време на бременност.

Кои са най-добрите кардио упражнения, които мога да правя, докато съм бременна?

Със следните сърдечно-съдови упражнения за увеличаване на кръвообращението, мускулния тонус и издръжливост щенбъдете благодарни в деня на раждането:

Плуване

Плуването и водната аеробика може да са идеалната тренировка за бременноста. Защо? Във водата тежите по-малко, отколкото на сушата, така че ще се чувствате по-леки и пъргави. Потапяне в басейна може също да помогне за облекчаване на гадене, седалищна болка и подпухнали глезени. И тъй като бебето плава заедно с вас, то е нежно към разхлабващите ви стави и връзки (естествената реакция на тялото ви към хормоните на бременността).

Просто внимавайте докато ходите по хлъзгавите плочки на басейна и влизайте внимателно във водата, вместо да се гмуркате или да скачате. Нарастващото Ви бебе не е оборудвано да се справя с мехурчетата, които се образуват в тялото, когато бързо променяте височината под натиска на водата (затова гмуркането е голямо НЕ). И с напредване на бременността Вашият център на тежестта също ще бъде променен. Всичко това означава, че въздействието на гмуркането не си струва риска.

Разходка

Няма по-лесно упражнение, което да се впише в натоварения график от ходенето по време на бременност ... и това е тренировка, която можете да продължите чак до датата на Вашето раждане (и дори и в самия ден, ако искате да помогнете по време на контракциите).

Бягане

Искате ли да отидете малко по-бързо? Опитните бегачи могат да останат на пистата по време на бременност с техния треньор и под наблюдението на лекар. Придържайте се към равен терен (или бягаща пътека) и никога не прекалявайте (разхлабените връзки и ставите по време на бременност могат да затруднят джогинга - и сте по-склонни към нараняване).

Елиптици и стълбища

Както елиптичните, така и стълбите са добри начини за тренировка по време на бременност. Регулирайте скоростта, наклона и напрежението до ниво, което е удобно за Вас. Имайте предвид, че с напредването на бременността Ви може да Ви е по-трудно да се съпротивлявате (или не; слушайте тялото си) и трябва да обърнете по-голямо внимание на това къде стъпвате, за да избегнете спънки.

Групови уроци по танци или аеробика

Класовете за аеробика с ниско натоварване и танцови тренировки като Зумба са чудесен начин да увеличите сърдечната честота и да накарате ендорфините да потекат, ако сте начинаещ трениращ. С разширяването на корема избягвайте всякакви дейности, които изискват внимателен баланс. Ако сте опитен спортист, слушайте тялото си, избягвайте скокове или движения с голям удар и никога не тренирайте до изтощение. Ако сте нови за упражнения, изберете водната версия на аеробиката, която е идеална за очакваните резултати.

Колоездене на закрито

Ако сте въртели педалите най-малко шест месеца преди бременността, трябва да можете да продължите, стига да намалите тренировката и да сте в състояние за това (посъветвайте се с Вашия лекар). Колоезденето на закрито може да бъде чудесно упражнение, тъй като ви позволява да въртите педалите със собствено темпо, без риск от падане или натиск върху глезенните и коленните стави. Също така коригирайте кормилото, така че да сте по-изправени и да не се навеждате напред, за да избегнете натиск върху долната част на гърба. Стойте седнали по време на изкачвания на хълм, тъй като стоенето е твърде интензивно за бъдещите майки. Ако колоезденето изглежда изтощително, направете почивка, докато не се роди бебето.

Кикбокс

Практикуващите, много опитни кикбоксьори могат да продължат да раздават ритниците си на ринга. Може да откриете, че не сте чак толкова грациозни или бързи, колкото преди бременността, така че не забравяйте да започнете бавно. За да избегнете случайно убождане в корема, оставете две дължини разстояние между вас и другите кикбоксъри и уведомете всички в класа, че сте бременна (или намерете клас специално за бременни майки).

Интервални тренировки с висока интензивност

Интервалните тренировки с висока интензивност определено не са за всяка бъдеща жена. Тренировките, които включват повече твърди резки, за да ускорите пулса си, последван от периоди на почивка, са просто твърде интензивни, за да започнете с тях за първи път, когато очаквате бебе.

Ако обаче сте вече опитни в тези тренировки и сте получили зелена светлина от лекаря, класовете могат да бъдат безопасни ако са модифицирани от вашия инструктор (избягвайте скачането)!1 преглед0 коментари

Последни публикации

Виж всички