Търсене
  • Martina Ognyanova

Инфантилен себореен дерматит или т.н. КРУСТИ

Ако скалпът на вашето бебе има люспеста, суха кожа, която прилича на пърхот, или дебели, мазни, жълтеникави или кафяви люспи или петна, вероятно са крусти, лекарите го наричат инфантилен себореен дерматит и това е много често срещано явление.

Крустите по принцип са безвредни. Те се проявява най-често през първите няколко месеца от живота и обикновено се изчистват сами за около 6 до 12 месеца - въпреки че някои деца ги имат по-дълго.

Може да забележите същото състояние около ушите или веждите на бебето, върху клепачите му, или дори в подмишниците и други гънки.

Какво причинява крустите?

Причината е неизвестна. Но е сигурно, че не са причинени от лоша хигиена или алергии.

Крустите не са заразни. Вероятно изобщо не притесняват бебето ви, въпреки че ако са много упорити, може да го сърби и да предизвикат дискомфорт. За това е добре да подпомогнем тяхното отстраняване.

Как да третиране крустите?

- Внимателно масажирайте скалпа на бебето с пръсти или мека четка, за да разхлабите люспите.

- Къпете бебето с шампоан по-често (до веднъж на ден), но не забравяйте да изплакнете идеално главичката. След шампоана, внимателно почистете скалпа на бебето с мека четка или хавлиена кърпа.

- Някои специалисти препоръчват използване на специални продукти за премахване на крустите, от които родителите са изключително доволни. Особено в случаи, в които крустите са много упорити.


1 преглед0 коментари

Последни публикации

Виж всички