Целиакия и козметика

Целиакия и козметика

23 октомври 2018

Целиакията е сложна автоимунна ентеропатия. Това е автоимунно заболяване, което засяга тънките черва след поглъщане на съдържащите глутен зърнени култури, включително пшеница, ръж и ечемик в генетично предразположени хора. Характеризира се с увреждане на лигавицата на тънките черва при генетично предразположени индивиди, причинено от белтъчната фракция глиадин на пшеничния глутен и подобни на него алкохол-разтворими протеини (проламини) в ечемик и ръж.

Консумацията на протеини от пшеница, ечемик и ръж от тези индивиди предизвиква реакция на имунната система. Единственото успешно дългосрочно лечение на целиакията е премахването на токсичните храни от диетата. Това включва всички хранителни продукти, произведени от пшеница, ечемик, ръж или овес. Най-често хлебните изделия са причина за болестта, но тези протеини могат да бъдат намерени и в сосове, кремове, приготвени меса и напитки, както и в КОЗМЕТИКА. Доказано е, че резервните протеини на ечемика и ръжта са токсични за пациенти с целиакия. Тези протеини включват глиадини и глутенини в пшеница, секалини в ръж и хордеини в ечемик (De Meo et всички, 2011)

Очакваното разпространение на болестта целиакия е приблизително 1%. Заболяването може да се установи с редица клинични прояви, включително синдром на недобро усвояване на храната и спектър от симптоми, засягащи множество целеви органи. Стриктната глутен несъдържаща диета, доказано понижава появата на свързани заболявания като рак на стомашно-чревния тракт.

       Строга диета без глутен сега е единственият ефективен начин на лечение, който гарантира, че пациенти с целиакия имат отлично  храносмилане, че са изчезнали клиничните симптоми, нормализирани са резултатите от кръвните тестове и е възстановена  нормалната структура на чревната лигавица. При лечение на целиакия, всички храни, съдържащи пшеница и нейни производни, включително и по-малко известни сортове следва да бъдат изключени от хранителния режим. Това важи и за пивото като продукт, произведен от малцуван ечемик. Придържането през целия живот към строга диета без глутен, посредством избягване на протеини от пшеница, ръж, ечемик и свързаните с тях зърнени култури, остава “златен стандарт” за лечение на целиакията.


Кожата на интимните части изисква специално внимание, що се отнася до интимната хигиената, особено в периоди на бременност или в друи периоди, свързани с хормонални промени, инфекции и пр.

прочети още

Грижа за хигиената на бебето

прочети още
Решение Против Стрии
1 септември 2020

Какво е Решението на Природата Против Неприятните Стрии

прочети още

Оризово Нишесте за бебешка баня

прочети още

Най-продавания бебешки продукт в Англия?

прочети още

Инка Инчи е идентифицирано като най-доброто естествено масло в природата

прочети още

Azeta Bio бе наградена за "Най- добра грижа за бебето и майката" през 2020г. за България в категория "Най-добра козметика"

прочети още

❤️И какво е нашето изпитано предложение за решението им❤️

прочети още

Мартина Колева: Бъдещите майки в България стават все по-информирани по отношение новостите в медицинската козметика

прочети още
Атопичен дерматит
16 август 2019

Атопичният дерматит е все по-често срещано кожно заболяване. Децата са най-застрашени, като в 90% от случаите развиват атопичен дерматит преди да са навършили 5 години. Това заболяване може да протече изключително неприятно и стресиращо. Затова нежното третиране и подходящата грижа за кожата с внимание към кожната бариера е превенция и облекчава дискомфорта. Azeta Bio е идеалната превенция и съпътства лечението му. Например органичната бебешка вана с оризово нишесте създава добра кожна бариера срещу бактериите и има свойствата да успокои и омекоти кожата. Най-деликатните части на тялото на бебето са дупето, подмишниците и лицето, те са по-уязвими към разпространение на бактерии.Този продукт осигурява правилна хигиена, като същевременно е отлично противовъзпалително, успокояващо и омекотяващо кожата средство. То също има отлична абсорбираща способност и може да се използва вместо бебешка пудра, тъй като затваря порите.

прочети още

Azeta Bio - "Най-добра Грижа за Бебето и Майката" за 2019г. на XXII-те награди за "Мода, Стил и Шоу Бизнес"

прочети още

Участие на Azta Bio България в предаването "Училище за родители" по ТВ Евроком, с водещ Стойка Стефанова

прочети още

Най-необходимите неща за момента, в който бебчето ще си е вече вкъщи

прочети още